Diğer

Font Bulma Tavsiyeleri

Font kullanımı, bir site kuracaksınız veya tasarım yapacaksınız oldukça önemlidir. Çünkü kullanacağınız font sitenizin kullanışlığını arttırırken, tasarladığınız görselin daha güzel görünmesini sağlayacaktır.

Font Bulma Için Doğru Çözümü Bulun

Bir web sitesiniz ziyaret ettiniz ve kullanılan font hoşunuza gitti ya da bir görseldeki fontu bulmak istiyorsunuz. Öncelikle herkes gibi siz de kullanılan font stilini öğrenmek için font stilleri arasında göz gezdirerek başlayacaksınız. Ancak göz gezdirerek bir fontu bulmak oldukça zordur. Bunun yerine font bulma araçlarını kullanmalısınız.

Pin

Font Bulma Araçları

Web sitenizin okunurluğunu artırmak ve tasarladığınız görseli daha iyi bir hale getirmek için doğru font seçimi yapmalısınız. Başka birinden gördünüz bir font hoşunuza gittiyse ve onu siz de kullanmak istiyorsanız o fontu bulmanız için yapmanız gereken bazı şeyler vardır. Font bulmak için font bulucu araçları kullanın.

Font bulmak için yapılacaklar listesinin ilk sırasında font bulma siteleri yer almaktadır. Font bulucular beğendiğiniz yazı stilini bulmanızda yardımcı olacaktır. İstediğiniz font stilini bulmak için yapmanız gereken font bulucular ile görseli veya metni taratmak olmalıdır. Font bulucular taradıkları görselleri ve metinleri veri tabanlarında arayarak işe koyulurlar. Görselde veya metinde yer alan font daha önce veri tabanında yer alıyor ise font bulucular kısa sürede beğendiğiniz fontu bulmanıza yardımcı olacaktır. Çok basit gibi görünen bu işlem her zaman işe yaramayabilir. Çünkü font bulucular bazı kriterlerin yerine getirilmesi ile başarıya ulaşabilmektedir. Kısaca font bulucular her zaman yüzde yüz başarı sağlamayabilirler. Font bulucuların başarılı olabilmesi için gerekli kriterler şöyle sıralanabilir:

  • Beğendiğiniz fontun veri tabanında kayıtlı olması gerekmektedir
  • Eğer bir web sitesinden değil de bir tasarımdan font stili aratacaksanız, arıtacağınız görüntüdeki yazının net ve kolay okunabilir olması gerekmektedir
  • Ayrıca beğendiğiniz tasarımda yer alan yazının yatay veya dikey formda yazılması da font bulucuların işini zorlaştırmaktadır.

Görüntüden font bulma

Ücretsiz fontlar bazı font bulucular tarafından sunulmaktadır. Font bulucuların görüntüden font bulurken yüzde yüz %aşarı sağlamadığı herkesçe bilinmektedir. Bu noktada yapmanız gereken online font bulma sitelerinden yararlanmak olmalıdır. Görselden font bulmak için kullanılan 3 site en popülerleri ve en başarılı olanlarıdır. Bu siteler şöyle sıralanabilir:

WhatTheFont

Bir tasarımdaki veya görseldeki font stilini bulmak için kullanabileceğiniz ilk araç WhatTheFont isimli font bulma aracıdır. Bu siteyi kullanabilmek için öncelikle beğendiğiniz görseli siteye yüklemeniz gerekmektedir. Görseli yükledikten sonra WhatTheFont uygulaması yüklediğiniz görseldeki fontları taramaya başlar. Ardından site otomatik olarak eşleştirme yapar ve aradığınız font stilini kısa sürede size sunar.

Pin

Bu uygulamayı daha efektif kullanabilmek için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Bunlardan ilki görselde eğer bir fonttan fazlası varsa istediğiniz fontun olduğu kısmı kırparak siteye yüklemek olmalıdır. Diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise yüklenen görselin çözünürlüğünün yüksek olması gerektiğidir. WhatTheFont uygulaması bünyesinde 100 binden fazla font stilini arındırmaktadır. Bu kadar çeşitli font stilini bir arada bulunduran bu site aradığınız stili kısa sürede bulmanızı sağlayacaktır.

Matcherator

Font bulmak için kullanabileceğiniz bir diğer site ise Matcherator isimli sitedir. Bu site yazınıza en uygun font stilini bulmanızı sağlayacaktır. Hazırladığınız metni uygulamaya yükleyerek tanımlanmasını bekleyin. Uygulama yazınızı tanımladıktan sonra size font önerileri sunacaktır. Ayrıca bu uygulamaya görselde yükleyebilirsiniz. Uygulama görselde odaklanmak istediğiniz kısmı kırpmanızı isteyecektir. Kırpma işlemini tamamladıktan sonra aradığınız fonta benzer tarzdaki fontlar sıralanacaktır. Birebir görselde yer alan fontu kullanabileceğiniz gibi bu fonta benzer fontları da bu uygulamada bulabilirsiniz. Matcherator uygulaması güçlü bir alt yapıya ve çeşitli font stillerinin olduğu bir veri tabanına sahiptir. Bu nedenle aradığınız font stilini bulabilmek için en iyi tercih bu uygulama olabilir.

What Font Is

Font çeşitleri bulmak için kullanabileceğiniz diğer uygulama ise What Font Is isimli sitedir. Siteye girdikten sonra yapmanız gereken ilk şey stilini bulmak istediğiniz görseli siteye yüklemek olmalıdır. Görselde birden fazla yazı tipi var ise bulmak istediğiniz yazı tipini kırparak siteye yüklemelisiniz. Bu site diğerlerine oranla daha fazla detaylı adımlar istemektedir.

  •  Yüklediğiniz görsel yüksek çözünürlüğe sahip olmalıdır
  • Metin okunabilir olmalıdır
  • Metnin yatay bir şekilde siteye yüklenmesi gerekmektedir

Bu adımları doğru bir şekilde yerine getirdikten sonra What Font Is, font stilini bulmak için çalışmaya başlar. 1000’e yakın font stilini bünyesinde bulunduran site aradığınız font stilini kısa sürede bulmanızı sağlayacaktır.

Font bulmak için online topluluklardan yardım isteyin

Bir görselden veya metinden font stilini bulmak için font bulucuları kullanabilirsiniz. Ancak bu font bulucuları her zaman işinize yaramayabilir. Her font bulucunun farklı bir veri tabanı vardır. Bu durum font stilinize bulmak için birden fazla font bulucudan tarama yapmanıza neden olacaktır. Birden fazla siteye görsel ve metin yüklemek çok fazla zamanınızı alacaktır. Bu noktada yapmanız gereken bir diğer çözüm yolu ise online topluluklardan yardım almak olabilir.

Font yüklemek için kurulmuş bazı topluluklar vardır. Online topluluklarda aradığınız font stilini bulmak için bu topluluk üyelerine danışabilirsiniz. Bulmak istediğiniz metni veya görseli bu online toplulukları yükleyerek, topluluk üyelerinden kibar bir şekilde yardım isteyebilirsiniz. Kalabalık bir topluluk ise kısa sürede birisi font stilinin ismini size söyleyecektir. Birebir aynı font stilini bulamazsanız da topluluk üyelerinin önerdiği benzer stillerden birini kullanabilirsiniz.

Photoshop yaptığınız görseldeki fontu bulma

Font bulma tavsiyeleri kendi tasarlayıp unuttuğunuz tasarımlar için de kullanabilir. Başkalarının görsellerindeki font stillerini arayacağınız gibi kendi tasarladığınız görsellerdeki font stilini bulmaya da ihtiyaç duyabilirsiniz. Bir görsel tasarladınız ve kullandığınız fontu unuttunuz bu durumda yapmanız gereken şey çok basit. Öncelikle yazının bulunduğu alanı seçip ’Type’ menüsünde yer alan Match Font seçeneğini tıklayın. Photoshop uygulaması seçtiğiniz alandaki font stiline en uygun stili karşınıza çıkaracaktır. Böylece tasarladığınız görseldeki font stilini kısa sürede bulabileceksiniz.

5/5 - (1 vote)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu